Založ si blog

Nekalé financovanie OĽaNO-Nova (časť II. )

OĽaNO a Nova idú do volieb spoločne, a preto jedna strana nesie zodpovednosť za sponzorov strany druhej. Obyčajní i neobyčajní voliči majú právo na informácie o tom, akí podarení mecenáši stoja za tandemom Matovič – Lipšic.

V prvej časti som objasnil, ako mecenáši OĽaNO-Nova Miroslav Lopata a Miroslav Švec zo spoločnosti Premier Consulting vymysleli schému na obohatenie sa z eurofondov.

Chobotnica mecenášov

Miroslav Lopata a Daniel Lipšic sa poznajú už od polovice 90. rokov, keď aj s Milanom Krajniakom pôsobili v Občiansko-demokratickej mládeži. Tam sa naučili kšeftovať s majetkom po Socialistickom zväze mládeže a zdá sa, že tieto zručnosti využívajú dodnes. Nemám dostatok priestoru na opisovanie kauzy Smolenice, na internete som našiel jeden aj druhý zaujímavý článok. Oba dokumentujú, že pán Lopata, ktorý dal OĽaNO-Nova spolu s kolegom Švecom dohromady 50 tisíc €, má nielen svojské praktiky, ale aj prepojenie na biele goliere v Ruskej federácii.

Zrejme za odmenu za finančné služby sa stal Miroslav Lopata koordinátorom strany Nova pre okres Komárno. Ďalší koordinátor tejto strany z okresu Nové Zámky Karol Borik daroval Nove v roku 2013 pekných 5 000 €. Pracovne je Borik zaradený ako zástupca Lopatovej a Švecovej firmy Premier Consulting pre okresy Nitra, Zlaté Moravce, Topoľčany, Nové Zámky a Levice a jeho meno sa spomína dokonca aj v takom dielku spravodajskej spisby, ako je kauza Gorila.

Pozoruhodnou postavičkou je Ľudovít Tóth. Aj on sa pozná s Lipšicom a Lopatom z mládežníckych spolkov. V minulosti pracoval pre Premier Consulting, neskôr jej externe robil PR a Nove v roku 2013 daroval 5 000 €.

Architekt Csaba Kurucz v tom istom roku daroval Nove 1 000 €. S majiteľmi Premier Consulting – Lopatom a Švecom – pôsobil v Komisii pre rozvoj mesta Komárno.

Stopy vedú až k Lexovi

Pozoruhodný mecenáš OĽaNO-Nova je Pavel Smékal. Aj on daroval strane v roku 2013 peniaze. Rovných 10 tisíc €. Obchodné kontakty Pavla Smékala vyvolávajú rozpaky.

Do roku 2014 bol spoločníkom firmy BEST BRATISLAVA, v ktorej bola v tom istom čase spolumajiteľkou aj Antónia Machovičová. Táto dáma figurovala v rokoch 2007 – 2010 v spoločnosti Max & MM, s.r.o. s Ing. Jozefom Mellom. Ten sa zase angažoval v akciovej spoločnosti Max Bratislava (od roku 2005 Allora), kde spolu s ním pôsobil aj bývalý poslanec Mečiarovho HZDS Vlastimil Vicen.

Kto si ešte pamätá na mečiarovskú privatizáciu v 90. rokoch, vie, že Vicen sa spolu s pani manželkou zúčastnili privatizácie Novofruktu Nové Zámky, ktorý položili na kolená. V tom čase bolo veľmi obľúbenou formou bohatnutia tunelovanie vlastnej firmy. Vlastimil Vicen sa mal od koho učiť tieto praktiky. Vyvíjal spoločné aktivity s Petrom Steinhübelom, prezývaným Žaluď, a Jozefom Svobodom. Obaja boli zavraždení. Vlastimil Vicen, ktorý je cez obchodné väzby svojich spoločníkov napojený až na mecenášov OĽaNO-Nova, unikol nielen podobnému osudu ako Žaluď a Svoboda, ale aj právnym opletačkám v kauze Novofrukt, za čo pravdepodobne vďačí priateľstvu s bývalým riaditeľom SIS Ivanom Lexom.

Max Bratislava, napojená na sponzorov OĽaNO-Nova, je naozaj podarená firma. Bývalého člena jej dozornej rady Pavla Marianiho v roku 2011 obvinila Úrad boja proti korupcii z obzvlášť závažného zločinu podvod v kauze známej ako Breznianska elektráreň.

Sponzor s väzbami na ŠtB

Prehľad nekalého financovania OĽaNO-Nova by nebol úplný bez zmienky o Pavlovi Vašekovi. Strane venoval v roku 2013 1 300 €. Nie je to síce omračujúca suma. O tú v tomto prípade nejde. Podstatné sú obchodné aktivity mecenáša, ktoré taktiež prinútia každé obočie, aby vystrelilo na vrch čela.

Vašek má obchodného partnera Ľudovíta Pósu, dôverníka ŠtB s krycím menom Paša. Obaja sa angažovali v akciovej spoločnosti Belar Group.

OĽaNO-Nova a tunelári

Mecenáš OĽaNO-Nova Vašek spolu s obchodným partnerom Pósom pôsobili do roku 1997 v top manažmente Poľnobanky. Podľa mediálnych informácií mal byť Vašek jedným zo strojcov tunelovania a likvidácie Košickej mliekarne, ktorá prijímala nevýhodné úvery od Poľnobanky. Exriaditeľ mliekarne František Horovský v roku 1998 v Trende vysvetlil, ako tunelovanie prebiehalo:

„Podľa bývalého generálneho riaditeľa to bolo najprv prijímanie nevýhodných úverov od Poľnobanky, ktoré neboli využité na zvýšenie konkurencieschopnosti. Úver za 37 mil. Sk použila akciová spoločnosť na nákup 26,8 % vlastných akcií v prospech dcérskej spoločnosti Košická mliekáreň, s.r.o., Košice. F. Horovský v nej mal pätinový podiel. Tieto akcie sa však čoskoro presunuli na spoločnosť Mliekáreň Košice, s.r.o. V nej však už materská spoločnosť nevlastnila žiaden podiel. Naopak, rozhodovacie práva v nej mali podľa F. Horovského tichí spoločníci – predseda dozornej rady Košickej mliekárne Pavol Vašek a predseda predstavenstva Košickej mliekárne Vladimil Podstránsky, ktorý je zároveň riaditeľom košickej pobočky Agrobanky.“

Slovo na záver

Ďalšie informácie Hospodárskych novín o sponzorovi OĽaNO-Nova pánovi Vaškovi a jeho spoločníkovi Pósovi naznačujú, že obaja si zarobili 97 miliónov korún (3,1 milióna €), pričom mali poškodiť záujmy akcionárov Belar Group.

Konštatovaním, že existuje vážne podozrenie o prepojení OĽaNO-Nova na ľudí, ktorí sa mohli dopustiť tunelovania slovenských mliekarní, končím druhú, záverečnú časť blogu o farizejstve Igora Matoviča a Daniela Lipšica.

Matovičova trinásta komnata sa volá Marián Kočner

02.03.2016

Igor Matovič by mal vysvetliť, či a prečo sa utajene stýkal na konšpiračnom byte s Mariánom Kočnerom. Podľa môjho informátora sa pred voľbami v roku 2012 dvakrát stretol predseda OĽaNO-Nova Igor Matovič s podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktorý je známy z mafiánskych zoznamov, z káuz Glance House, Gamatex/Markíza a podobne. Stretnutia mali prebiehať v luxusnom [...]

Lipšicova polícia pred štyrmi rokmi manipulovala voľby

22.02.2016

Pred štyrmi rokmi Daniel Lipšic útokom proti hnutiu 99 % zatiahol políciu do politického zápasu. Dnes tento pán v postavení Matovičovho advokáta obviňuje z podobného hriechu premiéra Fica. Hádam ani fanatický prívrženec Igora Matoviča neverí, že predaj firmy a „strata“ účtovníctva tesne pred tým, ako sa jej mali pozrieť na zúbky daňoví kontrolóri, bola náhoda. [...]

Nekalé financovanie OĽaNO-Nova (časť I. )

27.01.2016

OĽaNO a Nova idú do volieb spoločne, a preto jedna strana nesie zodpovednosť za sponzorov strany druhej. Obyčajní i neobyčajní voliči majú právo na informácie o tom, akí podarení mecenáši stoja za tandemom Matovič – Lipšic. V roku 2012 darovali strane Nova tučné sumičky páni Miroslav Lopata a Miroslav Švec. Prvý 28 tisíc €, druhý 22 tisíc €, teda dohromady [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 197841x
Priemerná čítanosť článkov: 28263x

Autor blogu

Kategórie