Založ si blog

Prečo majú Matovič a Lipšic nulový koaličný potenciál

Podpredseda Siete Miroslav Beblavý zahanbil novinárov a analytikov, pretože na rozdiel od nich dokázal presne pomenovať, akou hrozbou sú pre Slovensko Igor Matovič a jeho spojenec Daniel Lipšic.

Čítať denník N je zväčša stratou času, pretože neponúka informácie, ale ideologické poučky. Stálo však za to prečítať si rozhovor s podpredsedom Siete Miroslavom Beblavým, ktorý síce nie je veľmi úspešný politik, zato analytik je to brilantný.

Najdôležitejšou myšlienkou poslanca Beblavého je tvrdenie, že s Igorom Matovičom sa vládnuť nedá, pretože pre skutočnú zmenu pomerov na Slovensku k lepšiemu je rovnaký problém ako Robert Fico. Takéto presné a odvážne hodnotenie si na Slovensku nedovolil napísať žiaden novinár ani analytik. Zrejme preto, lebo každý sa bojí, že ak označí predsedu treťotriednej estrády s názvom OĽaNO za prekážku rozumného vládnutia, hneď dostane od médií nálepku ficovoliča či ficoida. Ale takto sa rozumne diskutovať nedá. A preto je potrebné Miroslava Beblavého za jeho odvahu pochváliť, pretože ani jeho predseda Radoslav Procházka sa nezmohol na to, aby povedal o tristnej politickej realite pravdu.

Pripomeňme si niekoľko naozaj skvelých postrehov poslanca Beblavého: „…boj so Smerom nemôže byť zámienkou na to, aby sa zabudlo na všetko ostatné. Aby sa Igor Matovič, ktorý nikdy neprišiel so žiadnym riešením a všetko deštruuje, mohol tváriť, že bude súčasťou vlády bez Smeru, lebo tam musí byť.“ To je veľká pravda, nesúhlas s Ficom ešte neznamená vstupenku do vlády. A Matovič vo vláde, to by bolo všetko možné, len nie riadenie štátu. Kadejaké parlamentné skeče a predvádzanie sa pred kamerou, provokatívne škandály, zjednodušené a populistické návrhy, vládnutie cez tlačové besedy, nie reálny výkon moci a podobne.

Redaktor denníka N na to skonštatoval, že Beblavý snáď nepovažuje za neseriózneho politika Daniela Lipšica, ktorý si s Matovičom spoluprácu predstaviť vie. Ich strany idú dokonca spoločne do volieb. Miroslav Beblavý však veľmi správne postrehol: „Keď sa Matovič s Lipšicom dali dokopy, vznikla otázka, či sa z Igora Matoviča stane viac Daniel Lipšic, alebo z Daniela Lipšica viac Igor Matovič. Zatiaľ sa z Daniela Lipšica stáva viac Igor Matovič. Ale chcem povedať, že to nie je osobné. Ak by Sieť dostala možnosť postaviť vládu, mala by splniť dva atribúty. Že zabezpečí zmenu a vydrží celé volebné obdobie. Špeciálne pri Igorovi Matovičovi už vieme, ako by to dopadlo.“

Aj tieto slová sú také presné, že až zaráža, že medzi novinármi a kadejakými politológmi sa nenašiel nik, kto by to napísal alebo povedal skôr ako politik Beblavý. Ak sa Daniel Lipšic spojil s Igorom Matovičom, iba konečne ukázal svoju pravú tvár. Zviditeľňovanie sa prostredníctvom deštrukcie je síce účinný marketingový nástroj, ale nebezpečný spôsob riadenia štátu. A v tomto sú si páni Lipšic a Matovič navlas podobní.

Miroslav Beblavý odhalil, že spojenectvo OĽaNO a Nova má nulový koaličný potenciál. A stopercentný potenciál deštruovať štát, ak by sa toto zoskupenie politických klaunov dostalo k moci.

Matovičova trinásta komnata sa volá Marián Kočner

02.03.2016

Igor Matovič by mal vysvetliť, či a prečo sa utajene stýkal na konšpiračnom byte s Mariánom Kočnerom. Podľa môjho informátora sa pred voľbami v roku 2012 dvakrát stretol predseda OĽaNO-Nova Igor Matovič s podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktorý je známy z mafiánskych zoznamov, z káuz Glance House, Gamatex/Markíza a podobne. Stretnutia mali prebiehať v luxusnom [...]

Lipšicova polícia pred štyrmi rokmi manipulovala voľby

22.02.2016

Pred štyrmi rokmi Daniel Lipšic útokom proti hnutiu 99 % zatiahol políciu do politického zápasu. Dnes tento pán v postavení Matovičovho advokáta obviňuje z podobného hriechu premiéra Fica. Hádam ani fanatický prívrženec Igora Matoviča neverí, že predaj firmy a „strata“ účtovníctva tesne pred tým, ako sa jej mali pozrieť na zúbky daňoví kontrolóri, bola náhoda. [...]

Nekalé financovanie OĽaNO-Nova (časť II. )

03.02.2016

OĽaNO a Nova idú do volieb spoločne, a preto jedna strana nesie zodpovednosť za sponzorov strany druhej. Obyčajní i neobyčajní voliči majú právo na informácie o tom, akí podarení mecenáši stoja za tandemom Matovič – Lipšic. V prvej časti som objasnil, ako mecenáši OĽaNO-Nova Miroslav Lopata a Miroslav Švec zo spoločnosti Premier Consulting vymysleli schému na [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 197958x
Priemerná čítanosť článkov: 28280x

Autor blogu

Kategórie